Aandacht voor de verspillingsvrije week in Markt 17

Van 8 tot en met 14 september was de Verspillingsvrije Week. Op veel plekken in Nederland gingen mensen de uitdaging aan om geen eten weg te gooien. Ook in Markt 17 was er aandacht voor, op initiatief van Ewald Houba, één van de kookvrijwilligers. Het resulteerde in een aantal nieuwe bezoekers bij de maaltijden. Onder andere de klimaatburgemeester, Irma Beusink, schoof aan. Zij gaf een toelichting waarom het tegengaan van voedselverspilling ook met de zorg voor het klimaat heel belangrijk is.

In Markt 17 wordt eigenlijk continu wel gepoogd om verspilling van voedsel te beperken. Zo worden er voor de maaltijden geregeld ingrediënten gebruikt die ergens anders over zijn en niet gebruikt kunnen worden. Soms van de voedselbank, soms van particulieren en geregeld kunnen er scherpe deals worden gemaakt met marktkooplui aan het einde van de markt op woensdag. Wanneer er na de maaltijd nog wat over is gebleven, kunnen gasten dat tegen een kleine vergoeding in een bakje meenemen naar huis. Blijft er dan nog steeds wat over, dan gaat er een telefoontje naar mensen achter het initiatief Foodsharing. Dat is een netwerk van mensen die eten dat op verschillende plekken in Wageningen overblijft verzamelt en verdeelt onder belangstellenden.