Zondagmiddag in Markt 17

_MG_8106 kopie“Ik had een heel gezellige middag. We hadden de afgelopen keer enorm leuke gesprekken”, vertelt één van de nieuwe gastheren op zondagmiddag in Markt 17. “We hebben over van alles en nog wat gesproken. Je moet bezoekers  de ruimte geven om het gespreksonderwerp te bepalen, is mijn ervaring. Er zijn ook wel gasten die met elkaar afspreken in Markt 17 en zich afzijdig houden van andere aanwezigen en dat is natuurlijk ook prima.”

“Het valt me op dat sommige bezoekers soms wat aarzelend binnenkomen”, zegt een collega gastvrouw. “‘Het is wel goed om er even uit te zijn. Altijd thuis zitten is ook niet alles’, zeggen zij bijvoorbeeld. Dan vind ik het mooi te zien dat die mensen zich bij de sfeer die er in het inloopcentrum heerst vrij snel op hun gemak lijken te voelen, nog een tweede kop koffie of thee drinken en een behoorlijke tijd blijven hangen.”

De Open Dag 007“De verhalen van mensen zijn heel divers. Ik hoorde jonge mensen vertellen over de nieuwe stappen die ze willen zetten na een moeilijke periode, maar hoe ze zich daar onzeker over voelen. Ook herinner ik me een oudere vrouw die vertelde over hoe een handicap haar parten speelde. Ze moest veel dingen die ze graag deed daardoor opgeven en het maakt haar sociale omgeving een stuk kleiner.  Gewoon het feit dat er een plek is waar mensen hun verhaal kunnen doen en dat er wordt geluisterd, is volgens mij waardevol“

“Overigens wordt er natuurlijk ook gewoon over veel alledaagse dingen gesproken in Markt 17. Muziek, een naderende vakantie, ervaringen op het werk, een feest in familie, het kampioenschap van Feijenoord. Het zijn even goed  onderwerpen  die voorbij komen. En mensen die even ‘uitgepraat’ zijn zoeken bijvoorbeeld een plekje achter één van de pc’s of de piano.”

DSCN9717“Op zondag bieden we geen maaltijden aan. Mede daarom heeft de inloop op die dag misschien een wat ander karakter”, zegt coördinator Jaap de Graaff. Het kost de laatste maanden echter vrij veel moeite om voldoende gastheren en gastvrouwen voor de zondagmiddag in Markt 17 te vinden. Uitbreiding van het team is zeer welkom.  We zijn open van  drie tot zes en je bent als gastheer of gastvrouw altijd samen met een collega. Op de website heb ik kort samengevat wat de vrijwilligersfunctie inhoudt. Maar je mag natuurlijk ook contact met me opnemen ( info@inloopcentrumwageningen.nl of 06-18587206 ) om er meer over te horen of daarvoor een keer naar Markt 17 komen.