Markt 17 voorbeeld van opmerkelijke samenwerking

In Wageningen trekken de kerken op diverse plekken samen op. Zowel voorzitter Geert van Dartel van de landelijke Raad van Kerken als cultuurtheoloog Frank Bosman van Tilburg University noemen de situatie in Wageningen erg bijzonder. Dat lieten zij onlangs optekenen in een artikel in De Gelderlander. Markt 17 is maar één van de vele voorbeelden van de Wageningse interkerkelijke samenwerking.

Van DartelBosman“In Wageningen wordt er echt intensief interkerkelijke samengewerkt en dat doet mij goed. Ik vind het bijzonder dat er zoveel verschillende, concrete activiteiten zijn: diaconaal en in het vieren. De samenwerking is bovendien erg breed”, zegt Van Dartel. “Interkerkelijke groepen die niet alleen spiritueel, maar ook samen sociale acties ondernemen zijn er niet zo veel in Nederland. Dat is best opmerkelijk”, aldus Bosman.

_MG_8075 kopie 2Er zijn bij het inloopcentrum 7 geloofsgemeenschappen betrokken. Zij kunnen zich vinden in de presentiebenadering die aan de basis van Markt 17 staat. Het presentie-denken bestaat al zo’n 70 jaar binnen de kerken. Bij deze benadering gaat het om er te zijn voor de ander en niet zo zeer om het oplossen van problemen. Het draait om een goede en nabije relatie, om zorg,  waardigheid van de ander. Dit alles op een manier van werken die ruimte geeft aan wat zich niet laat maken of afdwingen.

Het inloopcentrum Markt 17 wordt geëxploiteerd door de Stichting Wageningen Diaconaal Centrum. Het bestuur stemt het beleid regelmatig af met een deelnemersraad waarin de deelnemende kerken vertegenwoordigd zijn.