Kennismaken met de buurt

Coördinator Jantine Bastiani wil om haar werk in het inloopcentrum zo goed mogelijk in te vullen ook de stad Wageningen graag beter leren kennen. Daarvoor heeft ze hulp gevraagd van verschillende bezoekers van Markt 17. Jantine vroeg hen of ze haar een rondleiding wilden verzorgen in hun eigen buurt. De eerste rondleidingen hebben al plaats gevonden. Ze vertelt over haar ervaringen.

Het is erg leuk om Wageningen te leren kennen door rondleidingen van bezoekers. Bezoekers kunnen mij hun eigen huis of hun eigen buurt laten zien, maar ook het vrijwilligerswerk dat ze doen. Het eerste bezoek was in de wijk Jagerskamp. Christ woont al 30 jaar in deze wijk in een “voormalige ingenieurswoning” en kon mij veel vertellen over het huis en de omgeving.

Voor het tweede bezoek werd ik uitgenodigd voor een persoonlijke rondleiding in museum De Casteelse Poort. Mario is daar al 10 jaar vrijwilliger. Hij is beheerder van het gebouw en regelt alle financiële zaken en e-mail. Het was leuk om te zien waar hij werkt en ook zijn enthousiasme voor het museum en de geschiedenis van Wageningen. Ik heb geleerd dat inwoners van Wageningen twee keer geëvacueerd zijn in de oorlog en ook dat de sigarenhandel belangrijk geweest is voor de economie van Wageningen. Mario vertelt dat in de flat Belmonte op dit moment een tentoonstelling is over nazaten die vertrokken zijn uit Indonesië. Er is ook een paneel over de reis van zijn gezin, het gezin Amati. Het lijkt mij interessant om deze tentoonstelling later te bekijken als dat mogelijk is.

De derde rondleiding werd gegeven door Mark. Hij wilde mij de natuur van Wageningen laten zien. We hebben een stukje over de dijk gelopen en de uiterwaarden gezien. Onderweg kwamen we bekenden tegen met wie we een praatje maakten. Zo zagen we een man uit het AZC die aan het helpen was bij tweedehandswinkel Emmaus. Een tijdje geleden heeft hij ons geholpen met koken. Leuk om hem weer tegen te komen en te zien wat hij allemaal doet. 

De rondleidingen helpen mij om bezoekers en Wageningen beter te leren kennen. Daarnaast is het ook mooi om buiten het inloopcentrum zichtbaar te kunnen zijn. Er liggen nog een aantal rondleidingen in het verschiet de komende periode en bezoekers kunnen zich nog steeds bij mij aanmelden om een rondleiding te geven!