‘Bezoekers en vrijwilligers hebben oog voor elkaar’

overwelsaamMarkt 17 is betrokken bij de samenwerkingsverband Welsaam, waarin een groot aantal organisaties participeren. Welsaam zet zich in voor zorg, welzijn en participatie voor de inwoners van Wageningen. Voor een effectrapportage van Welsaam werd coördinator Jaap de Graaff onlangs gevraagd een bijdrage te schrijven over zijn ervaringen met hulp en ondersteuning in het inloopcentrum. Hij schrijft:

kaart-veel-beterschap“In Markt 17 houden bezoekers en vrijwilligers elkaar in het oog. Wanneer er bijvoorbeeld iemand ziek is geworden, en al dan niet opgenomen in het ziekenhuis, is er een vrijwilliger die een mooie kaart uitzoekt. Na een maaltijd wordt aan de gasten verteld wie er ziek is, en dat er een kaartje op de bar ligt die kan worden ondertekend met een beterschapsberichtje. Deze kaart wordt volgeschreven met namen en lieve berichtjes en dan verstuurd, maar ook komt het voor dat dat een van de gasten de zieke opzoekt. Wetend wat er speelt vraagt men naar elkaar en ziet men naar elkaar om.”

“Onlangs bijvoorbeeld, werd iemand met psychotische klachten opgenomen in de Riethorst in Ede. Hij belde van daaruit één van de vrijwilligers van Markt 17, die de opname aan anderen doorgaf. Een kaart werd vrij snel gemaakt. Toen hij de mooie kaart, vol met namen en goede wensen ontving belde hij meteen op om te bedanken. Hij voelde zich hierdoor niet vergeten op de gesloten afdeling, waar hij verbleef.”