Schilderijen van Sjoukje de Jong in Markt 17

 “Ik schilder omdat het me ontspanning geeft en het leuk is om iets tot stand te zien komen. Mijn inspiratie haal ik deels uit werk van bekende schilders, maar ook uit dingen die me gewoon aanspreken. Het moet wel figuratief zijn. Kleur en compositie zijn voor mij belangrijk.”, vertelt Sjoukje de Jong. Van haar hangen momenteel schilderijen in Markt 17.

Sjoukje de Jong schildert sinds een aantal jaren. Zij begon bij het Stadsatelier en schildert inmiddels al enige tijd bij Thea Vos. Haar werk is te zien op de dagen dat het inloopcentrum geopend is.

Geplaatst in Alles | Een reactie plaatsen

Lucie Peijnenburg gestopt als bestuurslid

Lucie Peijnenburg heeft onlangs afscheid genomen van het bestuur van inloopcentrum Markt 17. “Ik heb het bestuurswerk met veel plezier gedaan. De succesvolle afronding van de verbouwing en opfrisbeurt van het inloopcentrum zie ik als een goed moment om mijn bestuursperiode na 4 jaar af te sluiten”, vertelt Lucie. “De tijd die ik naast mijn werk nog vrij heb wil ik in de komende tijd gaan gebruiken om een studie op te pakken.”

Lucie heeft veel energie gestoken in de opfrisbeurt van Markt 17, zowel in de aanloop er naar toe als bij de uiteindelijke uitvoering. Daarnaast heeft ze voor Markt 17 veel betekend in het kader van de Wageningse welzijnssamenwerking Welsaam. De waarde van het inloopcentrum voor Wageningen wordt mede door haar inspanningen inmiddels breed gezien en erkend.

Lucie Peijnenburg is ook coach in de ‘presentiebenadering’ die in Markt 17 wordt gehanteerd. Samen met collega-bestuurslid Anja Hacquebord verzorgde zij met enige regelmaat trainingen voor de vrijwilligers die in het inloopcentrum actief zijn. Ook was ze daarmee een waardevol ‘klankbord’ voor coördinator Jaap de Graaff.

De plek in het bestuur die Lucie heeft achtergelaten is nog vacant. Het bestuur van Markt 17 bestaat nu uit 4 personen. Er wordt gezocht naar uitbreiding met 1 of 2 leden.

Geplaatst in Alles | Een reactie plaatsen

Schilderijen van Malak Abusam

Momenteel hangen er schilderijen van Malak Abusam in het inloopcentrum. Doordat er deze weken geen open inloop mogelijk is in Markt 17 krijgen ze niet de aandacht die was beoogd. Een digitale presentatie geeft een indruk van haar werk.

Malak Abusam vertelt: “Ik ben een Afrikaanse vrouw, geboren in Egypte en opgegroeid in Soedan bij mijn Soedanese pleegouders. Ik heb gestudeerd  aan een universiteit in Egypte voor mijn master degree. In 1998 ben ik voor een studie in landbouwkunde naar Wageningen gekomen. Hier in Nederland heb ik ook online een studie gevolgd aan de universiteit van Miami in de Verenigde Staten.”

“Ik ben in 2009 begonnen met schilderen in Ons Huis, ik werkte aan verschillende onderwerpen soms aan 2 schilderijen tegelijk, zoals bloemen, dieren en het leven in Afrika. Ook mijn broer stuurt mij regelmatig via de mail ideeën op die ik dan voor hem schilder en aan hem opstuur.”

“Ik kom 2 keer in de week in Ons Huis en ook in Markt 17 waar ik een helpende hand bied bij het koken. In Markt 17 zag ik dat er exposities waren van schilderijen van verschillende mensen. Daar kwam ik in contact met  Plomp en kreeg ik een uitnodiging  om met mijn schilderijen over het leven in Afrika te komen exposeren. Dat is iets wat ik heel erg leuk vind. Ik werk vaak figuratief en vind het leuk om hier over te vertellen.”

Geplaatst in Alles | Een reactie plaatsen

Officiële heropening op vrijdag 2 oktober

Vanwege COVID-19 is Markt 17 vanaf medio maart enkele maanden gesloten geweest. De periode is door het bestuur, personeel en enkele vrijwilligers benut om het interieur van het inloopcentrum een flinke opfrisbeurt te geven.

Het bestuur is erg blij dat het inloopcentrum eind juni weer open kon gaan, maar wil graag aan heel Wageningen laten zien hoe mooi de ruimte geworden is. Daarom vindt op vrijdag 2 oktober a.s. een officiële heropening plaats van het nieuw ingerichte Markt 17.

Tussen 15.00 uur en 18.00 uur is iedereen welkom om onder het genot van een hapje en een drankje een kijkje te komen nemen. Bestuursleden, coördinator Jaap de Graaff en gebouwbeheerder Connie van der Lei vertellen graag over hoe het kluswerk is aangepakt, welke extra gebruiksmogelijkheden er zijn gecreëerd en hoe Markt 17 in de coronaperiode opereert.

Vanwege COVID-19 is het aantal gasten dat op 2 oktober gelijktijdig ontvangen kan worden beperkt. Het kan dus zijn, dat u even buiten moet wachten.

Geplaatst in Alles | Een reactie plaatsen

Vrijwilligers gevraagd

Sinds enkele weken is inloopcentrum Markt 17 weer open voor bezoekers. De richtlijnen van het RIVM worden daarbij secuur nageleefd. Daarom is het nog niet meteen mogelijk om weer maaltijden aan te bieden. De openingstijden hielden we in eerste instantie beperkt van 15.00 uur tot 17.00 uur op dinsdag, woensdag, vrijdag en zondag, maar vanaf dinsdag 14 juli zijn we een uurtje langer open en sluiten we telkens om 18.00 uur.

VrijwilligersVan het bestaande team van vrijwilligers gastvrouwen en gastheren is nog niet iedereen beschikbaar. Sommigen nemen vanwege corona nog extra voorzichtigheid in acht voor zichzelf of met het oog op huisgenoten. Coördinator Jaap de Graaff is daarom op zoek naar uitbreiding van het vrijwilligersteam. Hij zoekt met name mensen die op vrijdag- of zondagmiddag gastheer of gastvrouw willen zijn.

“Ik had een heel gezellige middag. We hadden de afgelopen keer enorm leuke gesprekken”, vertelt één van de gastheren op zondagmiddag in Markt 17. “We hebben over van alles en nog wat gesproken.”

“Het valt me op dat sommige bezoekers soms wat aarzelend binnenkomen”, zegt een collega gastvrouw. “Het is wel goed om er even uit te zijn. Altijd thuis zitten is ook niet alles’, zeggen zij bijvoorbeeld. Dan vind ik het mooi te zien dat die mensen zich bij de sfeer die er in het inloopcentrum heerst vrij snel op hun gemak lijken te voelen, nog een tweede kop koffie of thee drinken en een behoorlijke tijd blijven hangen.”

Jaap-m17

 

“Elders op de website heb ik kort samengevat wat de vrijwilligersfunctie inhoudt”, zegt coördinator Jaap de Graaff.. “Maar je mag natuurlijk ook contact met me opnemen ( info@inloopcentrumwageningen.nl of 06-18587206 ) om er meer over te horen of daarvoor een keer naar Markt 17 komen.”

Geplaatst in Alles | Een reactie plaatsen

Foto-expositie van marktkooplui in Markt 17

kaasboer-683x1024In het inloopcentrum Markt 17 is momenteel opnieuw de  expositie ingericht met foto’s van Wageningse marktkooplui met hun producten, gemaakt door Gelske Kwikkel-Bruinsma. Zij is zowel beeldend kunstenaar als fotograaf.

De foto’s zijn ook begin 2018 een tijdje te zien geweest in Markt 17. Omdat de foto’s qua thema en sfeer heel mooi passen in het opgefriste interieur van het inloopcentrum is aan Gelske Kwikkel gevraagd of ze nog eens met de fotoserie wilde exposeren. We zijn erg blij dat zij deze uitnodiging heeft geaccepteerd.

Gelske Kwikkel begon haar werkzame leven als verpleegkundige en volgde ondertussen verschillende lessen bij kunstenaars. In 1980 deed ze de opleiding tot kunstzinnig therapeut. Daar heeft zij haar beroep van gemaakt en dat werk heeft zij tot aan haar pensioen gedaan. Na 2000 werd ze ook lid van het Platform Beroeps Kunstenaars Wageningen. Met 6 vrouwelijke kunstenaars vormt Gelske Kwikkel al jaren een studie- en inspiratiegroep. Deze groep bezoekt samen musea en werkt ook veel samen.

Enkele jaar geleden volgde ze een tweejarige opleiding aan de fotovakschool. Eén van de opdrachten was daarbij een serie portretten te maken. De serie die zij toen maakte hangt nu in Markt 17.

Het werk van Gelske Kwikkel wordt regelmatig geëxposeerd. Zij had onder andere exposities in Amsterdam, Hoorn, Bennekom, Oosterbeek, Arnhem, Wageningen, Zevenaar en Zeist. Veel meer informatie over haar werk is te vinden op de website www.kwikkel.nl.

Geplaatst in Alles | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

Gerard Mulder exposeert in Markt 17

Bloesem-arbo-wageningenTot eind maart exposeert Gerard Mulder met schilderijen in Markt 17. Hij is geboren in Nijmegen maar opgegroeid in Bennekom en Wageningen waar hij onder andere lid was van de jeugdnatuurvereniging NJN. De natuur is nog steeds een grote inspiratie voor hem in zijn creatieve werk. Dat is ook zichtbaar in zijn expositie in het inloopcentrum.

Momenteel woont Gerard Mulder in Arnhem. Daar heeft hij een opleiding gevolgd in creatieve handvaardigheid en is hij lid van van de Vereniging Voor Vrijetijdskunstenaars KWA. “Momenteel ben ik vooral bezig ben met etsen en druktechnieken en maak ik via afdrukken van waardeloze materialen ‘afval-kunst’. Ook heb ik wel beelden van bijvoorbeeld hout gemaakt.”

bereklauw“Bij mooi weer ga ik vaak naar buiten om stads- of natuurgezichten te schilderen”, vertelt Gerard. “Dat doe ik meestal in aquarelvorm. Ook heb ik 15 jaar een plekje van de wijk Klarendal geschilderd voor de wijkkrant waarbij de mensen moesten raden in welk stukje van de wijk dat was. Verder ga ik vaak naar muziekoptredens om daar bandjes te tekenen met een pennetje.”

De schilderijen van Gerard Mulder zijn ook te koop. Meer informatie over zijn werk is te vinden op de website www.gerard-mulder.nl.

Geplaatst in Alles | Een reactie plaatsen

Bijzondere openingstijden rond de feestdagen

577918_388504371172551_1368723699_nRond de feestdagen zijn de openingstijden van Markt 17 enigszins afwijkend. Op dinsdag 24 december bereiden de kookvrijwilligers weer een bijzonder kerstdiner. Het is inmiddels een traditie, waar veel vrijwilligers bij betrokken zijn en waar ook veel bezoekers jaarlijks naar uitkijken. Woensdag 25 december, eerste kerstdag, is Markt 17 gesloten. Er vindt die dag een Kerst-inn plaats in Ons Huis, verzorgd door een team van KomEet.

Dinsdag 31 december, oudejaarsdag, is het inloopcentrum wel open, maar slechts van 15.00 uur tot 18.00 uur. Er wordt die dag geen maaltijd aangeboden. Op woensdag 1 januari, nieuwjaarsdag, is Markt 17 gesloten.

 

Geplaatst in Alles | Een reactie plaatsen

Kerstbijeenkomst van VOD in Markt 17

visitekaartjeOok dit jaar houdt stichting Vluchteling Onder Dak (VOD) weer haar jaarlijkse kerstactie met en voor alle cliënten in Markt 17. Deze wordt gehouden op vrijdag 20 december van 11.30 uur tot 14.30 uur in inloopcentrum Markt 17. Burgemeester Van Rumund zal persoonlijk de kerstpakketten uitreiken en de betrokken cliënten laten weten dat ze er in Wageningen niet alleen voor staan. Er is ook een gezamenlijke lunch en hulp vanuit enkele Wageningse kerken.

Stichting VOD is een vrijwilligersorganisatie die zich bezig houdt met de opvang en begeleiding van mensen waarvoor het eerste verzoek tot asiel is afgewezen. Samen met de cliënt wordt gewerkt aan een toekomstperspectief. De stichting biedt praktische, emotionele en juridische hulp aan afgewezen asielzoekers. Voor zover mogelijk en noodzakelijk verstrekken de organisatie onderdak en leefgeld.

Geplaatst in Alles | Een reactie plaatsen

Lunch voor mantelzorgers op 17 december

DSCN4289Dinsdag 17 december komt een groep van circa 20 mantelzorgers lunchen in Markt 17. Het betreft een initiatief van welzijnsorganisatie Soldidez, één van onze partners in de samenwerking Welsaam.  Solidez organiseert regelmatig activiteiten ter ondersteuning van mantelzorgers, zoals mantelzorgcafés, cursussen of lotgenotencontact. Deze lunch in aanloop naar kerst is daar een voorbeeld van. De lunch wordt verzorgd door vrijwilligers van Markt 17.

Geplaatst in Alles | Een reactie plaatsen