Officiële heropening op vrijdag 2 oktober

Vanwege COVID-19 is Markt 17 vanaf medio maart enkele maanden gesloten geweest. De periode is door het bestuur, personeel en enkele vrijwilligers benut om het interieur van het inloopcentrum een flinke opfrisbeurt te geven.

Het bestuur is erg blij dat het inloopcentrum eind juni weer open kon gaan, maar wil graag aan heel Wageningen laten zien hoe mooi de ruimte geworden is. Daarom vindt op vrijdag 2 oktober a.s. een officiële heropening plaats van het nieuw ingerichte Markt 17. De heer Leo Bosland, wethouder Gezondheid, Onderwijs en Voedsel van de gemeente Wageningen, zal de heropening verzorgen.

Tussen 15.00 uur en 18.00 uur is iedereen welkom om onder het genot van een hapje en een drankje een kijkje te komen nemen. Bestuursleden, coördinator Jaap de Graaff en gebouwbeheerder Connie van der Lei vertellen graag over hoe het kluswerk is aangepakt, welke extra gebruiksmogelijkheden er zijn gecreëerd en hoe Markt 17 in de coronaperiode opereert.

Vanwege COVID-19 is het aantal gasten dat op 2 oktober gelijktijdig ontvangen kan worden beperkt. Het kan dus zijn, dat u even buiten moet wachten.

Geplaatst in Alles

Vrijwilligers gevraagd

Sinds enkele weken is inloopcentrum Markt 17 weer open voor bezoekers. De richtlijnen van het RIVM worden daarbij secuur nageleefd. Daarom is het nog niet meteen mogelijk om weer maaltijden aan te bieden. De openingstijden hielden we in eerste instantie beperkt van 15.00 uur tot 17.00 uur op dinsdag, woensdag, vrijdag en zondag, maar vanaf dinsdag 14 juli zijn we een uurtje langer open en sluiten we telkens om 18.00 uur.

VrijwilligersVan het bestaande team van vrijwilligers gastvrouwen en gastheren is nog niet iedereen beschikbaar. Sommigen nemen vanwege corona nog extra voorzichtigheid in acht voor zichzelf of met het oog op huisgenoten. Coördinator Jaap de Graaff is daarom op zoek naar uitbreiding van het vrijwilligersteam. Hij zoekt met name mensen die op vrijdag- of zondagmiddag gastheer of gastvrouw willen zijn.

“Ik had een heel gezellige middag. We hadden de afgelopen keer enorm leuke gesprekken”, vertelt één van de gastheren op zondagmiddag in Markt 17. “We hebben over van alles en nog wat gesproken.”

“Het valt me op dat sommige bezoekers soms wat aarzelend binnenkomen”, zegt een collega gastvrouw. “Het is wel goed om er even uit te zijn. Altijd thuis zitten is ook niet alles’, zeggen zij bijvoorbeeld. Dan vind ik het mooi te zien dat die mensen zich bij de sfeer die er in het inloopcentrum heerst vrij snel op hun gemak lijken te voelen, nog een tweede kop koffie of thee drinken en een behoorlijke tijd blijven hangen.”

Jaap-m17

 

“Elders op de website heb ik kort samengevat wat de vrijwilligersfunctie inhoudt”, zegt coördinator Jaap de Graaff.. “Maar je mag natuurlijk ook contact met me opnemen ( info@inloopcentrumwageningen.nl of 06-18587206 ) om er meer over te horen of daarvoor een keer naar Markt 17 komen.”

Geplaatst in Alles

Foto-expositie van marktkooplui in Markt 17

kaasboer-683x1024In het inloopcentrum Markt 17 is momenteel opnieuw de  expositie ingericht met foto’s van Wageningse marktkooplui met hun producten, gemaakt door Gelske Kwikkel-Bruinsma. Zij is zowel beeldend kunstenaar als fotograaf.

De foto’s zijn ook begin 2018 een tijdje te zien geweest in Markt 17. Omdat de foto’s qua thema en sfeer heel mooi passen in het opgefriste interieur van het inloopcentrum is aan Gelske Kwikkel gevraagd of ze nog eens met de fotoserie wilde exposeren. We zijn erg blij dat zij deze uitnodiging heeft geaccepteerd.

Gelske Kwikkel begon haar werkzame leven als verpleegkundige en volgde ondertussen verschillende lessen bij kunstenaars. In 1980 deed ze de opleiding tot kunstzinnig therapeut. Daar heeft zij haar beroep van gemaakt en dat werk heeft zij tot aan haar pensioen gedaan. Na 2000 werd ze ook lid van het Platform Beroeps Kunstenaars Wageningen. Met 6 vrouwelijke kunstenaars vormt Gelske Kwikkel al jaren een studie- en inspiratiegroep. Deze groep bezoekt samen musea en werkt ook veel samen.

Enkele jaar geleden volgde ze een tweejarige opleiding aan de fotovakschool. Eén van de opdrachten was daarbij een serie portretten te maken. De serie die zij toen maakte hangt nu in Markt 17.

Het werk van Gelske Kwikkel wordt regelmatig geëxposeerd. Zij had onder andere exposities in Amsterdam, Hoorn, Bennekom, Oosterbeek, Arnhem, Wageningen, Zevenaar en Zeist. Veel meer informatie over haar werk is te vinden op de website www.kwikkel.nl.

Geplaatst in Alles | Tags: , , , ,

Gerard Mulder exposeert in Markt 17

Bloesem-arbo-wageningenTot eind maart exposeert Gerard Mulder met schilderijen in Markt 17. Hij is geboren in Nijmegen maar opgegroeid in Bennekom en Wageningen waar hij onder andere lid was van de jeugdnatuurvereniging NJN. De natuur is nog steeds een grote inspiratie voor hem in zijn creatieve werk. Dat is ook zichtbaar in zijn expositie in het inloopcentrum.

Momenteel woont Gerard Mulder in Arnhem. Daar heeft hij een opleiding gevolgd in creatieve handvaardigheid en is hij lid van van de Vereniging Voor Vrijetijdskunstenaars KWA. “Momenteel ben ik vooral bezig ben met etsen en druktechnieken en maak ik via afdrukken van waardeloze materialen ‘afval-kunst’. Ook heb ik wel beelden van bijvoorbeeld hout gemaakt.”

bereklauw“Bij mooi weer ga ik vaak naar buiten om stads- of natuurgezichten te schilderen”, vertelt Gerard. “Dat doe ik meestal in aquarelvorm. Ook heb ik 15 jaar een plekje van de wijk Klarendal geschilderd voor de wijkkrant waarbij de mensen moesten raden in welk stukje van de wijk dat was. Verder ga ik vaak naar muziekoptredens om daar bandjes te tekenen met een pennetje.”

De schilderijen van Gerard Mulder zijn ook te koop. Meer informatie over zijn werk is te vinden op de website www.gerard-mulder.nl.

Geplaatst in Alles

Bijzondere openingstijden rond de feestdagen

577918_388504371172551_1368723699_nRond de feestdagen zijn de openingstijden van Markt 17 enigszins afwijkend. Op dinsdag 24 december bereiden de kookvrijwilligers weer een bijzonder kerstdiner. Het is inmiddels een traditie, waar veel vrijwilligers bij betrokken zijn en waar ook veel bezoekers jaarlijks naar uitkijken. Woensdag 25 december, eerste kerstdag, is Markt 17 gesloten. Er vindt die dag een Kerst-inn plaats in Ons Huis, verzorgd door een team van KomEet.

Dinsdag 31 december, oudejaarsdag, is het inloopcentrum wel open, maar slechts van 15.00 uur tot 18.00 uur. Er wordt die dag geen maaltijd aangeboden. Op woensdag 1 januari, nieuwjaarsdag, is Markt 17 gesloten.

 

Geplaatst in Alles

Kerstbijeenkomst van VOD in Markt 17

visitekaartjeOok dit jaar houdt stichting Vluchteling Onder Dak (VOD) weer haar jaarlijkse kerstactie met en voor alle cliënten in Markt 17. Deze wordt gehouden op vrijdag 20 december van 11.30 uur tot 14.30 uur in inloopcentrum Markt 17. Burgemeester Van Rumund zal persoonlijk de kerstpakketten uitreiken en de betrokken cliënten laten weten dat ze er in Wageningen niet alleen voor staan. Er is ook een gezamenlijke lunch en hulp vanuit enkele Wageningse kerken.

Stichting VOD is een vrijwilligersorganisatie die zich bezig houdt met de opvang en begeleiding van mensen waarvoor het eerste verzoek tot asiel is afgewezen. Samen met de cliënt wordt gewerkt aan een toekomstperspectief. De stichting biedt praktische, emotionele en juridische hulp aan afgewezen asielzoekers. Voor zover mogelijk en noodzakelijk verstrekken de organisatie onderdak en leefgeld.

Geplaatst in Alles

Lunch voor mantelzorgers op 17 december

DSCN4289Dinsdag 17 december komt een groep van circa 20 mantelzorgers lunchen in Markt 17. Het betreft een initiatief van welzijnsorganisatie Soldidez, één van onze partners in de samenwerking Welsaam.  Solidez organiseert regelmatig activiteiten ter ondersteuning van mantelzorgers, zoals mantelzorgcafés, cursussen of lotgenotencontact. Deze lunch in aanloop naar kerst is daar een voorbeeld van. De lunch wordt verzorgd door vrijwilligers van Markt 17.

Geplaatst in Alles

Foto-expositie met thema ‘Wageningse uiterwaarden’ in Markt 17

expositieGelskeKwikkelSinds vrijdag 20 september hangt er een foto-expositie van Gelske Kwikkel-Bruinsma in Markt 17. Centraal thema vormen de Wageningse uiterwaarden. Vanuit haar huis aan de Veerweg kan ze alle weersinvloeden van de uiterwaarden fotograferen. Een keuze hiervan hangt nu in het inloopcentrum.

Gelske Kwikkel was eerst verpleegkundige en volgde ondertussen verschillende lessen bij kunstenaars. In 1980 volgde ze de opleiding tot kunstzinnig therapeut. Dit werk heeft ze vervolgens tot haar pensioen gedaan.

Na 2000 werd ze ook lid van het Platform Beroeps Kunstenaars Wageningen. Daarbinnen vormt ze al een aantal jaren een studie- en inspiratiegroep met 4 vrouwelijke kunstenaars waarbij museumbezoek en samenwerken centraal staan.

Een paar jaar geleden heeft Gelske Kwikkel een tweejarige opleiding afgerond aan de fotovakschool. Ze exposeerde haar werk onder andere in Amsterdam, Hoorn, Bennekom, Oosterbeek, Arnhem, Wageningen, Zevenaar, Zeist. Meer informatie is te vinden op de website www.kwikkel.nl.

Geplaatst in Alles

Vrijwilliger met groene vingers gezocht

DSCN5277Achter Markt 17 ligt een ruime binnenplaats waar bezoekers op zonnige dagen prettig kunnen zitten. De ruimte is aangekleed met een aantal borders en plantenbakken. Een deel van de perkjes gebruiken we om op kleine schaal groenten en kruiden te telen die we voor de maaltijden van het inloopcentrum kunnen gebruiken. De binnenplaats van Markt 17 wordt ieder voorjaar flink onder handen genomen. Maar het vraagt wel discipline om de perkjes en bakken ook daarna regelmatig van water te voorzien en vrij van onkruid te houden.

Connie van der Lei, die het beheer van het gebouw coördineert, zou graag met iemand in contact komen die als vrijwilliger de verantwoordelijkheid wil nemen voor de zorg voor het groen op de binnenplaats. Je kunt met haar contact opnemen via connievanderlei@hotmail.com. Het is natuurlijk ook mogelijk om met haar af te spreken in Markt 17.

Geplaatst in Alles

Wie doet boodschappen voor Markt 17?

koffieCoördinator Jaap de Graaff zoekt iemand die het leuk vind om regelmatig boodschappen voor Markt 17 te doen. De kookvrijwilligers bepalen het menu voor de warme maaltijd en zij regelen daarbij zelf de aankoop van alle producten die daarvoor nodig zijn. Maar verder is er ook een behoorlijk verbruik van koffie, thee frisdranken en andere zaken, waarvan de voorraad op peil moet worden gehouden. Het zou fijn zijn wanneer iemand deze klus op zich wil nemen.

Ben je geïnteresseerd, kom dan even een keer naar Markt 17 om er met Jaap de Graaff over te praten. Hij geeft graag wat meer details over wat er van je wordt gevraagd. De coördinator is bereikbaar via info@inloopcentrumwageningen.nl of 06-18587206.

Geplaatst in Alles